Sezonski poslovi – koje su njihove prednosti i zbog čega se mnogi odlučuju na ovaj korak?

Posted on November 24, 2021

Sezonski poslovi – koje su njihove prednosti i zbog čega se mnogi odlučuju na ovaj korak?

Bilo da tražite posao sa skraćenim radnim vremenom, karijeru s punim radnim vremenom ili vam je potrebno samo malo novca sa strane, sezonski poslovi su zanimljiva opcija. Oni predstavljaju odličan način da radite na privremenoj osnovi , steknete iskustvo i obogatite Vaš životopis, ali i povećate svoje prihode.

Što je sezonski posao?

Sezonski posao je sličan privremenom poslu po tome što je kratkoročan i ima određen datum završetka. Međutim, za razliku od privremenog posla, sezonski posao je dostupan samo tijekom određene sezone. To ne znači da se sezonski poslovi odvijaju samo u proljeće, ljeto, jesen i zimu. Kada su u pitanju sezonski poslovi, „sezona“ nema nikakve usporedbe s uobičajenom podjelom na godišnja doba i sezonalnost ponude.

Sezona, u ovom slučaju, znači sezonu u industriji kada je hotelskim kompanijama potrebna dodatna pomoć. Ukoliko se bavite hotelijerstvom, dobar način za razumjevanije sezonskih poslova može biti rad u hotelima u Hrvatskoj tijekom ljeta.

Koje su prednosti sezonskog posla?

Za neke tražitelje posla, sezonski rad je idealan aranžman za zapošljavanje, jer pruža fleksibilnost koju stalni poslovi uglavnom nemaju. Sezonski radnici mogu uživati u radu kao instruktori skijanja tijekom zimskih mjeseci, dok su im ljeta slobodno za istraživanje i putovanja. Neki ipak više preferiraju rad ljeti, jer im tako ostaju slobodni zimski mjeseci kao vrijeme pogodno za završavanje studija ili usavršavanje na drugim poljima.

Bilo da vas više zanima rad tijekom ljeta ili zime, sezonski posao svakako može biti dobar korak u vašoj karijeri.

1. Sezonski poslovi mogu poslužiti za nadopunjavanje životopisa

Ako nemate radnog iskustva, sezonski posao je savršena prilika za stvaranje prve ušteđevine koju kasnije možete iskoristiti kako bi uložili u vlastiti razvoj. To je također odličan način da dopunite životopis ili steknete dodatno iskustvo, bilo da se radi o postojećoj ili novoj karijeri.

2. Pomaže vam da unaprijedite svoje sposobnosti

Poslovi u sezoni u velikom broju slučajeva su vezani za određeni “zanat”, kada zapravo stječete iskustvo u praktičnom poslu. Zbog toga vam pomažu da u životopisu dopunite dio o svom radnom iskustvu, ali i sposobnostima, što je danas naročito važno. Čak i ako ste radili samo par mjeseci vjerojatno ste naučili i koristili brojne vještine. Pored osnovnih “tehničkih” sposobnosti koje svaki posao zahtjeva, imat ćete priliku da upotpunite svoj odnos prema kolegama ne poslu te razvijete dodatne komunikacijske i radne vještine.

3. Korak ka budućem zaposlenju

Sezonski poslovi mogu vam pomoći da dođete na vrata željene kompanije. Iako vam nitko ne može garantirati zaposlenje za stalno, ukoliko se pokažete dobrim i nadređeni vas zamijete, svakako će vam biti pružena prigoda za nastavak karijere

4. Možete testirati novi posao (ili karijeru)

Prednost sezonskog rada je što vam omogućava istražiti područje koje vas zanima i okušate se u njemu. Recimo oduvijek sanjate da radite kao učitelj. Rad u kampu kao savjetnik mogao bi biti vaš idealan sezonski posao – radite s djecom, a istovremeno ste plaćeni. Ako do kraja ugovora shvatite da volite raditi s djecom, imat ćete jasniji put ka karijeri učitelja. Ali u slučaju da shvatite da taj posao ne volite koliko ste mislili, vjerojatno imate dovoljno vremena ponovno razmisliti o svojoj karijeri.

5. Omogućava vam dodatni prihod

Konačno, sezonski poslovi su odličan izvor prihoda. Bilo da se radi o dopuni redovnog posla ili novcu koji ćete zaradite tijekom ljeta prije nego što se vratite svakodnevnom životu, sezonski poslovi su savršen način zaraditi nešto novca u kratkom vremenskom periodu.

I ne zaboravite na popuste! Mnogi sezonski poslodavci nude popuste zaposlenim sezonskim radnicima. Tako možete uživati u povoljnijim kartama za razna događanja ili sniženim cijenama odjeće i obuće, ili smještaja za obitelj.

Pronađite svoju sezonu

Sezonski posao može biti prava prilika za vas, jer vam pomaže steći nove sposobnosti, isprobati drugačiju karijeru i možda dođete do stalnog zaposlenja s punim radnim vremenom.

Ukoliko ste dio hotelske industrije i razmišljate o poslu na moru tijekom ljeta ili zime tada je sajam zapošljavanja Hotel Job Fair pravo mjesto za vas.

Prijavite se putem linka i vidimo se na nekom od naših sajmova, gdje ćete imati priliku posjetiti štandove izlagača, ali i predati svoj CV i pronaći posao.